Parlementair werk

Groene vingers en een Vlaams hart...

 

Mark kwam in januari 2013 van het Vlaams naar het Europees Parlement. 

Als lid van de Milieucommissie in het Europees Parlement werkte Mark aan globale uitdagingen zoals de omschakeling naar een kringloopeconomie, een duurzamer gebruik van plastic over de hele waardeketen heen en het behoud van natuur en biodiversiteit.  Zijn rapporten over biodiversiteit en de plastic strategie werden met een overweldigende meerderheid goedgekeurd en waren richtinggevend voor het Europese beleid. 

Als plaatsvervangend lid in de transportcommissie legde Mark de link tussen mobiliteit en milieu. Innovatie en nieuwe technologieën zijn een belangrijk deel van de oplossing.

VoteWatch riep Mark in 2017 uit tot meest invloedrijk parlementslid van ons land op vlak van milieu. In 2019 werd hij ook genomineerd voor de MEP Awards. Dit toont aan dat we met de N-VA ook in Europa het verschil kunnen maken, dat je ook als individueel Europarlementslid een impact kan hebben én tegelijk Vlaanderen mee op de kaart kan zetten.

Mark had het genoegen om grote delen van onze unie te ontdekken en vele Europese burgers te ontmoeten.  Europa is een prachtig continent, een mozaïek van talen, culturen, regio’s en volkeren. Boeiend maar broos.  Eenheid in verscheidenheid is dan wel het motto van de EU, maar lijkt slechts op papier te bestaan.  Net zoals het universele recht op zelfbeschikking. Mark is vriend aan huis in Schotland, Baskenland, Ierland en Catalonië.  In Madrid staan politieke leiders uit Catalonië terecht omdat ze een politieke mening hebben.  Europese leiders kijken al van bij het begin van het conflict tussen Spanje en Catalonië weg van dit proces en zien dus ook niet dat samen met de Catalaanse toppolitici ook de democratie in de beklaagdenbank zit.  Dat Europese stilzwijgen is problematisch, want “wie zal mijn rechten en die van mijn landgenoten verdedigen, wanneer het nodig is?

De Unie is heel actief om democratie, de rechtsstaat en mensenrechten wereldwijd uit te dragen. Mark schreef mee aan meer dan 50 resoluties om mensenrechtenschendingen in Nicaragua, Congo of Myanmar aan te klagen maar blijft op zijn honger zitten als het gaat over de Europese aanpak van echte mensenrechtenschendingen binnen de EU. In een echte democratisch Europese Unie zitten er geen mensen meer achter tralies om politieke redenen. 

Europa staat vandaag te zwak op het internationale politieke toneel.  Mark verdedigde de Europese buitenlandse belangen via ‘parlementaire diplomatie’. Wij hebben er immers alle belang bij dat er meer stabiliteit en voorspoed komt in het Europees nabuurschap. Ook aan Afrika, het groeicontinent waar de bevolkingstoename Europa verder onder druk zal zetten, moeten we meer aandacht schenken.

Na de verkiezingen van mei 2019 kwam er een einde aan Mark zijn mandaat als Europees Parlementslid en werd hij door de partijraad aangeduid als Senator.