De aanbevelingen kaderen in de omschakeling naar een echte kringloopeconomie, waarbij Vlaanderen model staat voor de rest van Europa. “Vlaanderen heeft een eigen actieplan ontwikkeld om tegen 2020 het voedselverlies met 15 procent te verminderen. Overleg met de verschillende betrokkenen over de hele sector is daarbij essentieel”, aldus Demesmaeker. Op Europees vlak wil de Milieucommissie dat de hoeveelheid voedselafval tegen 2030 gehalveerd wordt. Bovendien vraagt ze om een duidelijke methode om voedselafval te meten. “Om die ambities kracht bij te zetten, is het belangrijk dat er een Europees actieplan komt dat alle relevante beleidsdomeinen mee in bad trekt en een heldere strategie uitrolt. Het parlement erkent daarbij ook uitdrukkelijk de cruciale rol van regionale en lokale overheden en het belang van maatwerk, zoals dat bijvoorbeeld in Vlaanderen gebeurt.”
Meer bewustwording
Aan de Europese Commissie wordt ook gevraagd om de aanduiding van houdbaarheidsdata te beoordelen en te kijken waar verbetering mogelijk is om voedselafval te beperken. “Uiteraard zonder dat de voedselveiligheid in het gedrang komt”, merkt Demesmaeker op. “Bovendien hebben we nood aan meer bewustwordingsacties. De digitale mogelijkheden zijn op dat vlak alleszins enorm. Ook in Vlaanderen werden recent een aantal handige apps ontwikkeld die consumenten kunnen helpen om voedselafval te voorkomen. Ook de terugkeer van zogenaamde lelijke groenten en fruit in de winkelrekken juich ik toe. We moeten stoppen met het zomaar weggooien van voedsel.”