Sinds 2009 brengt VoteWatch Europe het politieke werk en met name het stemgedrag van de Europese verkozenen in kaart. Onlangs deed die organisatie dat ook voor het Europese milieubeleid. Daarbij beoordeelde zij niet alleen de standpunten van de verschillende Europarlementsleden, maar ook de effectieve invloed die zij uitoefenen op reële beleidsmaatregelen die de Europese Unie neemt in het belang van het leefmilieu.
Groene woorden én daden
Samen met hun collega’s uit Luxemburg en Cyprus, nemen de Belgische Europarlementsleden vandaag de meest progressieve milieustandpunten in, zo blijkt uit het onderzoek. En ook qua beleidsimpact behoren zij tot de beteren van de klas. Maar het meest opmerkelijk is voor sommigen wellicht de erkenning van Mark Demesmaeker als Belgisch Europarlementslid met de grootste impact op groene dossiers. Wie de voorzitter van onze Europese delegatie echter een beetje kent en volgt, weet dat hij al heel lang een voorvechter is van natuurbehoud en biodiversiteit.
Als lid van de commissie Milieu, Volksgezondheid en Voedselveiligheid onderhandelde hij recent nog mee over de nieuwe doelstellingen voor het Europese afvalbeleid, waarvoor Vlaanderen model stond. En als ondervoorzitter van de Dieselgate-onderzoekscommissie werkte hij mee een reeks aanbevelingen uit om een nieuw uitstootschandaal te voorkomen. Het Europees Parlement keurde ook zijn rapport over biodiversiteit goed. En Demesmaeker vond vrijwel unanieme steun voor zijn oproep aan de Europese Commissie om de natuurrichtlijnen niet te herzien, maar integendeel volledig uit te voeren. Een aanbeveling die de Commissie ook opvolgde.