Het Nieuwsblad/De Standaard: Armeens ereteken voor verdediging mensenrechten

Door Mark Demesmaeker op 13 januari 2023

N-VA-senator en gemeenteraadslid Mark Demesmaeker houdt zich niet enkel met de situatie in Oekraïne bezig. Al jaren ijvert hij ook voor het zelfbeschikkingsrecht en respect voor de mensenrechten in Armenië. Deze week ontving de Hallenaar de Medal of Gratitude van de Armeense president.

Het ereteken werd deze week uitgereikt op de Armeense ambassade in Brussel door ambassadeur Anna Aghadjanian in naam van de president. Naast Mark Demesmaeker kregen ook zijn N-VA-collega's Karl Vanlouwe en Peter De Roover de Medal of Gratitude overhandigd.

Resoluties indienen

“Ik volg de situatie in Armenië al op de voet van toen ik nog Europees parlementslid was”, vertelt Mark Demesmaeker. “Ik was toen heel sterk betrokken bij steuninitiatieven voor Armenië. Ik heb resoluties ingediend in het Europees parlement om de Armeense genocide te laten erkennen en om Armenië te steunen in het conflict met buurland Azerbeidzjan over de regio Artsakh en Nagorno-Karabach, een conflictgebied in Azerbeidzjan waar vooral Armeniërs wonen. Een werkbezoek aan Nagorno-Karabach in 2019 deed me overigens op de zwarte lijst van Azerbeidzjan belanden.”

Blokkade

“Vandaag ben ik als senator voorzitter van een parlementaire vriendschapsgroep met parlementairen uit België en Armenië”, gaat Demesmaeker verder. “We bezochten in september nog de hoofdstad Yerevan en het gebombardeerde grensgebied met Azerbeidzjan. Het conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan is actuelere dan ooit en vooral zeer schrijnend sinds Azerbeidzjan de Lachin-corridor blokkeert.”

“Hierdoor kunnen 120.000 Armeniërs in Nagorno-Karabach geen kant uit en zitten al een paar weken zonder aanvoer van voedsel, medicijnen en humanitaire hulp. We blijven dit aankaarten bij de commissie Europese Aangelegenheden in het federaal parlement en bij de Organisatie voor Veiligheid en samenwerking in Europa.” (idh)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is